Schimbarea sistemului 112 care va face apelurile să fie localizate mai bine
Schimbarea sistemului 112 despre care s-a vorbit foarte mult în 2019 a început să fie implementată. Deocamdată, proiectul e în faza de testare și într-o zonă limitată.
Cazul Caracal a readus în atenția publicului incapacitatea sistemului 112 de-a localiza cu precizie locul unui apel. Acum, Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță implementarea tehnologiei care va rezolva problema. În zona București – Ilfov a pornit proiectul pilot prin care apelurile la 112 vor fi localizate prin tehnologia Developed Cell Field (AML). Deocamdată, funcționează doar pe telefoane cu Android.
„Pe parcursul lunii ianuarie se realizează, sub formă de pilot pe zona Bucureşti-Ilfov, operaţionalizarea soluţiei de localizare pe telefoanele cell cu sistem de operare Android. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale împreună cu operatorii mobili au finalizat activităţile de configurare şi testare a arhitecturii de sistem pentru preluarea şi furnizarea către SNUAU a informaţiei de localizare avansată de tip AML.”
STS
După testarea în Bucureşti, soluţia va fi implementată la nivel naţional.
La ce te poți aștepta de la 112 odată cu folosirea tehnologiei AML
După verificarea soluţiei de localizare AML pe zona Bucureşti-Ilfov, vor fi extinse testările la nivel naţional. Ținta e ca, la momentul operaţionalizării acestei tehnologii, România să poată beneficia de o acurateţe cât mai bună a localizării persoanelor aflate în pericol.
Este principal de menţionat că AML pentru sistemul 112 nu este o aplicaţie care trebuie descărcată şi instalată. Tehnologia AML presupune că un smartphone compatibil recunoaşte când e efectuat un apel de urgenţă. Activează automat capabilităţile telefonului pentru a colecta informaţiile despre locaţia apelantului, coordonatele geografice ale locaţiei fiind trimise în mod automat către sistemele SNUAU.
Complementar soluţiei de localizare AML, pot fi utilizate alte două metode change. Există Geolocation 112 şi aplicaţia mobilă APEL 112. Acestea permit transmiterea coordonatelor geografice ale poziţiei apelantului către Sistemul 112 şi afişarea în platformele informatice, la nivelul telefoanelor de tip smartphone.
La nivelul SNUAU 112 se foloseşte tehnica de tip Cell ID/Sector ID, care permite furnizarea de către operatorii de telefonie mobilă a unor date cu privire la caracteristicile celulei radio la care este afiliat telefonul mobil de pe care se apelează 112.
0 Comments on "Schimbarea sistemului 112 care va face apelurile să fie localizate mai bine"