
Soluții ale băncilor în plină pandemie: ce se întâmplă dacă nu ajungi să-ți plătești ratele
Din cauza pandemiei de coronavirus, mulți români stau în casă fie pentru a se proteja, pentru pentru că sunt în carantină sau autoizolare. Băncile trebuie să vină cu niște soluții pentru cei care n-ajung să-și plătească ratele.
Internetul a evoluat enorm și serviciile bancare sunt, în mare parte, digitalizate. Numai că nu toată lumea deține o aplicație sau se folosește de web banking pentru a-și plăti ratele la bancă. Mulți se deplasează la sediile băncilor pentru a depune banii în numerar.
Mai multe bănci din România susțin că au primit de la clienți various notificări privind producerea de evenimente de forță majoră. Pe românește, nu pot ajunge să-și plătească ratele din cauza faptului că sunt izolați la domiciliu sau se află în carantină.
Băncile susțin că există niște soluții, potrivit income.ro.
Ce soluții au băncile pentru cei care nu ajung să-și plătească ratele
Sunt bănci în România care au primit notificări de la clienți aflați în izolare sau carantină.
“Am primit o solicitare din partea unui client, cu care deja suntem în legătură pentru a identifica cea mai potrivită soluție. Pentru second, este singurul caz persoană fizică”, a declarat, pentru Income.ro, Roxana Cristea, Head of Retail Lending la ING Bank.
De asemenea, cei de la Raiffeisen au trecut prin aceeași situație, dar situația clientului a fost rezolvată.
ING insistă, însă, că poate poate primi notificări atât telefonic, by skill of email, cât și pe rețele sociale, nu doar prin poștă sau în agenții. Pentru a gestiona această situația, banca se arată dispusă să discute despre amânarea plății ratelor, dacă situația o impune cu adevărat.
Majoritatea contractelor, însă vorbesc despre situații de criză. Dacă, spre exemplu, un client nu folosește serviciile digitale, el nu poate fi obligat să treacă la web banking pentru că poate nu are această posibilitate. În contractele de credit, băncile prevăd condiții în care recunosc situația de forță majoră și imposibilitatea obiectivă a debitorului de a respecta contractul. Clientul are obligația de a notifica banca, de regulă în maximum cinci zile de la producerea evenimentului care a generat situația.
Astfel de situații, de regulă, se rezolvă pe cale amiabilă.
0 Comments on "Soluții ale băncilor în plină pandemie: ce se întâmplă dacă nu ajungi să-ți plătești ratele"