progres-predominant-in-lupta-cu-coronavirus:-cine-l-a-creat-in-laborator?
februarie 2, 2020 Diverse 0 Comments

Progres predominant în lupta cu coronavirus: cine l-a creat în laborator?

În timp ce China colaborează cu Rusia, alte țări sunt interesate de cum se pot pune la adăpost de coronavirus. În Franța, specialiști în boli infecțioase au mers mai departe.

Cercetători de la Institutul Pasteur din Paris au reuşit să izoleze şi să cultive tulpini ale coronavirus. E o premieră în Europa și reprezintă, potrivit creatorilor, „un progres predominant” în căutarea unui vaccin şi a unui tratament.

Arnaud Fontanet, directorul Departamentului de sănătate globală de la Institutul Pasteur, a spus că este vorba despre un virus foarte dificil de izolat. Chinezii au reuşit să izoleze o tulpină, o echipă australiană a reuşit în această săptămână, iar ei sunt primii din Europa.

Cum au reușit să izoleze coronavirus?

Cercetătorii au folosit probe prelevate de la primele cazuri confirmate de coronavirus în Franţa. Au fost inoculate în celule deja cunoscute pentru a permite multiplicarea altor coronavirusuri din apropiere.

Unele probe nu au dat rezultate, însă, în cazul altor două probe de la acelaşi pacient, o mare parte din celule au fost distruse. Asta sugerează prezenţa virusului ceea ce s-a confirmat prin analiză.

Cultivarea acestui nou virus, apărut în decembrie în oraşul Wuhan, în centrul Chinei, îl face acum disponibil pentru cercetare, a explicat organizaţia de cercetare demersul ei. Astfel, se va putea testa eficacitatea moleculelor antivirale cunoscute, vor putea fi realizate modificări cu scopul de a propune un candidat la vaccin sau va putea fi studiat modul de funcţionare pentru a identifica călcâiul lui Ahile, ceea ce ar permite dezvoltarea strategiilor terapeutice şi crearea unor noi tratamente.

Analiza anticorpilor prezenţi la pacienţii infectaţi cu virusul va face de asemenea posibilă dezvoltarea unui test serologic adaptat pentru depistarea infecţiei pe o scară mai mare. Va fi însă interesant de văzut cine va livra și primul vaccin contra noului virus. Deocamdată, numărul deceselor cauzate de virus a trecut de 300.

Share: