de-ce-ar-trebui-sa-te-gandesti-de-doua-ori-inainte-de-a-investi-in-bitcoin
februarie 4, 2020 Diverse 0 Comments

De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a investi în Bitcoin

Infrastructura care stă la baza monedei virtuale Bitcoin e mai centralizată ca niciodată. Practic, sistemul e în mâinile câtorva entități.

Bitcoin este o criptomonedă controversată și, ca în orice dispută, există apărători și critici ai unui astfel de sistem. Controversele sunt legate de volatilitatea pieței, dar și de tehnologia blockchain, cea care stă în spatele acestor monede virtuale.

Tranzacțiile din rețea sunt procesate de așa-zișii mineri care, de regulă, sunt companii care dispun de computere performante și care pot mina criptomonede. Numai că, de-a lungul timpului, au existat entități care nu au ținut pasul. Au devenit neprofitabile și au renunțat pe parcurs.

În joc au mai rămas puțini jucători, care s-au făcut și mai mari prin încheierea unur diverse parteneriate și înțelegeri.

Problema e că majoritatea sunt în China. Ceea ce ridică multe semne de întrebare legate de securitate și viabilitatea unei rețele care se lăuda cu un sistem descentralizat.

Încă un motiv să fii sceptic în legătură cu Bitcoin

Cinci mari entități care minează Bitcoin controlează 49.9% din această piață, potrivit Bloomberg. Și toate sunt localizate în China. Există o prea mare concentrare în acea regiunie, ceea ce ridică multe suspiciuni.

Cele cinci entități din China sunt AntPool, BTC.com, BTC.top, F2 Pool și ViaBTC și sunt localizate pe o rețea denumită BitDeer. Acolo, utilizatorilor le este permis să închirieze putere de minare, fără să cumpere sau să dețină hardware-ul necesar. Problema este că puterea e în mâinile chinezilor, iar un miner care deține 50% din rețea poate oricând să o distrugă sau să dubleze intenționat numărul de criptomonede. Mai mult, poate controla plățile sau poate bloca tranzacțiile.

Plus că nimeni nu poate ști dacă nu cumva cele cinci entități au fuzionat deja și au bătut palma pentru a deține monopolul. Numele diferite și înregistrarea pe servere separate ar putea fi doar de fațadă.

O piață controversată

Piața criptomonedelor este o piață care nu e reglementată, pentru că acesta a fost scopul de la început. Dar, ca orice lucru nereglementat, are extrem de multe necunoscute. Iar consumatorii sunt extrem de expuși la abuzuri de orice fel.

Această frenezie pentru monedele Bitcoin a fost alimentată de faptul că e vorba despre un sistem descentralizat. Între timp, însă, ecosistemul nu prea pare să mai aibă legătură cu așa ceva.

E, mai degrabă, invers.

Valoarea unei monede Bitcoin e, în acest moment, undeva la 9.250 de dolari. E diferență mare față de vârfurile înregistrate de-a lungul timpului. Cea mai mare valoare a fost înregistrată prin 2017, când Bitcoin se dusese spre 20.000 de dolari.

Share: