acest-produs-microsoft-va-schimba-felul-in-care-votam-in-cadrul-alegerilor-electorale
februarie 19, 2020 Diverse 0 Comments

Acest produs Microsoft va schimba felul în care votăm în cadrul alegerilor electorale

Microsoft vrea să facă alegerile electorale un proces mai sigur și lucrează pentru asta la un produs extrem de util pentru anul electoral 2020.

Este vorba despre ElectionGuard, un application de tip birth-source care ar face aparatele de vot electronic sigure, pentru ca hackerii să nu le poată compromite. Acestea sunt folosite, în well-known, în Statele Unite, în loc de buletinele de vot și ștampilele tradiționale pe care le avem în România.

Produsul Microsoft funcționează cam așa: alegătorilor li se prezintă un ecran tactil unde-și vor alege candidatul preferat. La acesta sunt conectate un controller Xbox și o imprimantă. După ce alegătorul selectează opțiunea pe touchscreen, votul său digital este criptat și pus la socoteală pentru rezultatul last. De asemenea, votul său va fi printat: acesta constă în două hârtii: una conține votul pe care îl introduce în urna de vot, iar cealaltă votul și un cod QR. Codul reprezintă un soi de chitanță pe care alegătorul o poate folosi pentru a verifica dacă votul său a fost numărat după închiderea poll-urilor, dar și că acesta n-a fost modificat de hackeri.

Microsoft vrea să facă alegerile mai sigure

Produsul vine ca o soluție pentru o problemă cu care tot mai multe speak se confruntă, inclusiv Statele Unite, legată de integritatea votului.

De asemenea, application-ul păstrează votul secret prin transformarea alegerii fiecăruia în linii de cod aleatorii, până la decriptarea acestora. Totuși, voturile nu ar trebui decriptate, așa că Microsoft folosește pentru ElectionGuard un proces numit „criptare homomorfă”. Aceasta permite ca voturile să poată fi numărate, în timp ce rămân secrete. Ulterior, doar rezultatul last este decriptat, nu toate voturile alegătorilor.

În esență, produsul companiei nu protejează aparatul de vot electronic de tentative de hacking, ci să demonstreze dacă un vot a fost modificat sau nu sau dacă acesta n-a fost luat în considerare pentru numărătoarea finală. Oficialii electorali numără manual buletinele de vot, nu pe cele transmise digital. Ulterior, voturile criptate sunt colectate ca fișier .ZIP pe care oricine le poate descărca și utiliza pentru a verifica voturile.

„Dacă nu poți opri procesul de hacking, cel mai util al doilea lucru este să știi că ai fost hack-uit”, spune R.C. Carter, director of strategic initiatives în cadrul Microsoft.

Microsoft a anunțat application-ul în mai 2019, însă abia acum urmează testarea în lumea reală. Va fi folosit marți, 18 ianuarie, în cadrul unor alegeri locale din orașul Fulton din statul american Wisconsin.

Share: