tarom,-suspectata-ca-te-a-inselat-si-ti-a-scumpit-nejustificat-vacanta
februarie 19, 2020 Diverse 0 Comments

TAROM, suspectată că te-a înșelat și ți-a scumpit nejustificat vacanța

Operatorul național Tarom e vizat de o anchetă. Compania e suspectată că e parte dintr-o înțelegere din cauza căreia vacanța ta a fost mai scumpă.

Consiliul Concurenței a pornit o investigația la adresa TAROM. Compania aeriană de stat e suspectată că a fost parte dintr-o înțelegere prin care turiștii care-și cumpărau vacanțe plăteau mai mult. E vorba de cursele structure, iar instituția care investighează diverse înțelegeri de tip cartel crede că a fost încălcată legea concurenței.

Primele concluzii din anchetă ar putea fi interpretate drept o înțelegere ilegală între TAROM și mai multe agenții de turism. Cele mai multe agenții, nume importante din domeniu, și-au recunoscut faptele.

Ce a făcut Tarom ca să-ți scumpească vacanța

Consiliul Concurenței suspectează că reprezentanții TAROM au avut unele înțelegeri secrete prin care s-a înțeles cu agențiile de turism pentru a ține sus prețurile la cursele structure. Unele agenții de turism au recunoscut acest lucru, spune președintele Consiliului Concurenței.

„În cadrul unei investigaţii, am sancţionat principalele agenţii de turism pentru faptul că s-au înţeles să fixeze, să nu lase preţul la cursele structure să scadă. Majoritatea companiilor implicate, cele mai importante, au recunoscut această încălcare a legii. Acum discuţia este dacă această înţelegere a lor a fost facilitată de TAROM, care opera charterele pentru care aceste companii s-au înţeles să nu scadă preţurile. Vom finaliza cazul în câteva luni”
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Așadar, o decizie n-a fost încă luată. Dacă TAROM a facilitat o acţiune ilegală, atunci va fi sancţionată, iar amenda poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri din anul precedent, potrivit legii.

„În teorie, maximul appropriate al oricărei amenzi este de 10% din cifra de afaceri pe anul anterior. Conform legislaţiei europene, nu ai voie să dai sancţiuni mai mari de 10%. În practică, sancţiunile pentru facilitator sunt mai mici decât cele pentru făptuitori. Dacă ne uităm, făptuitorii au primit sancţiuni în jur de 3% (din cifra de afaceri pe anul anterior – n. r.). Repet, sunt lucruri pe care le vom stabili în câteva luni. Momentan, nu am constatat că TAROM este vinovat sau nu. Nu vreau să anticipăm acum, să stabilim o amendă”, a spus oficialul.

Agențiile de turism, deja amendate

Primele amenzi în acest caz au fost date la începutul anului. Atunci, 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) au primit amenzi în valoare de circa 11,5 milioane de lei (adică aproape 2,5 milioane de euro). Ele au fost găsite vinovate pentru că şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor la produsele sau pachetele turistice comercializate.

Cea mai mare amendă a primit-o Touring Europabus România, în valoare de 5,397 milioane lei. Printre alte agenții sancționate se mai numără Prestige Excursions Global (2,139 milioane lei), Paralela 45 Turism (1,723 milioane lei) și Eximtur (685.116 lei).

Share: