romania-a-botezat-o-stea-si-o-planeta:-unde-sunt-„moldoveanu”-si-„negoiu”
ianuarie 22, 2020 Diverse 0 Comments

România a botezat o stea și-o planetă: unde sunt „Moldoveanu” și „Negoiu”

Cândva, într-un viitor mult prea îndepărtat, s-ar putea să ajungă oameni în sistemul portray voltaic „Moldoveanu”. Nu e o glumă. România tocmai a botezat o stea și-o exoplanetă. Cum s-a ajuns însă la așa ceva?

România, alături de alte 111 de țări, a avut ocazia să boteze câteva bucăți din Univers. România a botezat o stea cu numele „Moldoveanu” și-o exoplanetă cu numele „Negoiu”. Astfel, a fost sărbătorit centenarul Uniunii Astronomice Internaționale. În 2019, cele 112 țări au organizat campanii naționale care au implicat peste 780.000 de persoane din întreaga lume. Scopul a fost propunerea și selecția unui nume pentru o exoplanetă și stea gazdă alocate țării lor.

Aceasta a fost a două oară în istorie când a fost organizată o campanie pentru a da nume stelelor și exoplanetelor.

În total, au fost primite 360.000 de propuneri de nume. Comitetul național din fiecare țară și-a redus propunerile la o lista scurtă de nume candidate, care au fost prezentate publicului pentru a le vota. Circa 420.000 de persoane din întreaga lume au votat pentru candidații lor preferați.

Numele câștigătoare, inclusive cele alese de România, vor fi utilizate în paralel cu nomenclatura științifică existența. Totodată, vor fi creditate persoanei, grupului sau instituției care le-a sugerat.

Unde sunt steaua și exoplaneta botezate de România?

În perioada 5 august – 5 octombrie, România a avut ocazia să propună nume pentru sistemul exoplanetar XO-1. Acest sistem este structure din steaua XO-1 și planeta XO-1 b. E la o distanță de 536 de ani-lumină, în constelația Corona Borealis (Coroana Boreală).

Steaua este asemănătoare soarelui nostru, atât în ceea ce privește culoarea (dată de temperatura de la suprafață), cât și a dimensiunii, masei sau luminozității totale. În ciuda acestor asemănări fizice, steaua XO-1 este de peste patru ori mai tânără decât Soarele, având doar un miliard de ani. De acum o poți cunoaște și sub numele „Moldoveanu”.

Planetă XO-1 b este singură planetă cunoscută azi care orbitează steaua XO-1. A fost descoperită în 2006 de către o echipă de astronomi amatori și profesioniști, condusă de Peter R. McCullough. Un an pe planeta XO-1 b durează aproape cât patru zile pe Pământ, iar rază medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Și de acum are numele „Negoiu”.

Share: