Programul Rabla e gata: câți bani dă statul și ce poți cumpăra (în afară de mașini)
Din 13 martie, programul Rabla pentru 2020 e oficial. Bugetul a fost aprobat și sunt gândite finanțări pentru Rabla Clasic, Plus, dar și pentru electrocasnice. Bugetul, evident, diferă pentru fiecare în parte.
Ce se mai poate schimba cu programul Rabla acum e bugetul pentru 2020, dependent de pandemia COVID-19. În caz de forță majoră, e posibil ca astfel de programe de stimulare a consumului să fie do away with. Însă deocamdată nu e cazul unui astfel de anunț. Din 13 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.
Ce înseamnă asta e că programele Rabla Clasic, Plus, dar și unul particular pentru electrocasnice vor fi energetic.
Câți bani sunt pentru fiecare program
Clasic – 405 milioane lei (aproximativ 60.000 de mașini uzate scoase din uz)
Plus (mașini electrice și hibrid) – 140 milioane lei (vor putea fi achiziționate și motociclete electrice)
Pentru electrocasnice – 30 milioane lei (înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi; ținta este înlocuirea lor cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic)
În afară de Rabla – ce ținte pentru mediu mai are statul
Va fi derulat și un program care vizează educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului. Au fost alocate credite de angajament în valoare de 45 milioane lei pentru derularea campaniei naționale de informare și conștientizare.
Totodată, e cuprins și un program pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de behold cu efect de seră. Asta prin utilizarea autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. Pe scurt, Rabla, dar pentru autobuze și troleibuze electrice, tramvaie şi troleibuze. Are o alocare de credite de angajament în valoare de 480 milioane lei, program care se adresează autorităților publice locale în vederea extinderii rețelei de transport în comun electrificat în orașele din România.
În ceea ce privește Rabla Plus, e un program care să completeze. Acesta cuprinde dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid traipse-in la nivelul autostrăzilor, drumurilor europene şi drumurilor naţionale. E o alocare de 92 milioane lei care reprezintă credite de angajament.
Mai trebuie menționat și programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Asta în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Este un program lansat în 2019, fiind un program multianual, cu un buget total de 537 milioane lei.
Banii reprezintă finanțarea acordată prin Programul Operațional Regional (POR) și contribuția Administrației Fondului pentru Mediu pentru Regiunea București – Ilfov. În cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, România e în etapa de evaluare a cererilor de finanțare.
0 Comments on "Programul Rabla e gata: câți bani dă statul și ce poți cumpăra (în afară de mașini)"