pas-crucial-in-evolutia-covid-19.-acum-poti-afla-mai-fast-daca-ai-contractat-virusul
august 17, 2020 Diverse 0 Comments

Pas crucial în evoluția Covid-19. Acum poți afla mai fast dacă ai contractat virusul

Simptomele asociate cu Covid-19 s-ar putea să nu fie suficiente pentru diagnosticarea corectă, însă recunoașterea acestora, precum și ordinea în care ele apar, ar putea fi un instrument util atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, o echipă de cercetători a analizat mii de cazuri Covid-19 și a stabilit care este ordinea cea mai probabilă a apariției simptomelor Covid-19.

„Această boală este mai contagioasă decât gripa, astfel încât infectările în grup apar frecvent”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în Frontiers în Public Successfully being.

„În cazul în care pacienții care prezintă simptome sunt supuși fast testării și depistării contactului cu alte persoane, aceste focare ar putea fi limitate. Din păcate, pacienții Covid-19 au simptome similare cu alte boli obișnuite.”

Cercetătorii explică: „Ipoteza noastră indică faptul că ordinea apariției simptomelor ar putea ajuta pacienții și cadrele medicale să distingă mai fast Covid-19 de alte boli respiratorii, deși aceste informații esențiale sunt în mare măsură indisponibile momentan.”

Echipa de la Centrul USC Michelson for Convergent Bioscience a analizat seturi de date din peste 55,000 de cazuri Covid-19 din China, pe care Organizația Mondială a sănătății (OMS) le-a colectat la jumătatea lunii februarie.

De asemenea, au fost analizate și date de la circa 1,100 de cazuri colectate din 11 decembrie până în 29 ianuarie de China Clinical Therapy Skilled Neighborhood, prin intermediul Comisiei naționale pentru sănătate din China.

Aceștia au comparat evoluția simptomelor Covid-19 cu gripa, SARS și MERS (Heart East Respiratory Syndrome), deși gripa este cea mai importantă pentru acest tip de studiu.

Febra este primul simptom care se instalează odată cu virusul

Prin analiza lor, cercetătorii au constatat că pacienții Covid-19 care dezvoltă simptome sunt susceptibili să aibă mai întâi febră, urmată de tuse și de durere musculară. Apoi se pot instala senzațiile de greață și voma, și abia mai târziu va apărea diareea.

Cercetătorii au adăugat de asemenea durere de gât, mialgie și cefalee la setul inițial de simptome.

Aceștia au descoperit că „aceste simptome suplimentare, mai subiective, nu au perturbat modul nostru inițial de a ordona apariția simptomelor după modelul  febră-tuse-greață/vomă-diaree, ci au adăugat un alt nivel de complexitate în determinarea modelelor cele mai probabile.”

Coronavirus Symptoms Order

Studiul a indicat că înainte de greață/vomă, pot apărea unul, două, trei sau niciunul dintre simptomele subiective. Dacă diareea este primul simptom, cercetătorii cred că pacientul ar putea experimenta un caz mai grav.

“Ordinea este deosebit de importantă pentru a ști când există cicluri suprapuse ale bolilor precum gripa care coincid cu infecțiile Covid-19”, a declarat Peter Kuhn, coautor al studiului.

Nu există nicio garanție că toate cazurile Covid-19 vor începe cu febră; mulți oameni nici măcar nu experimentează acest simptom.

În mod identical, nu există nicio garanție că toate persoanele infectate vor parcurge simptomele în această ordine, cercetarea mai amănunțită în această privință este necesară pentru a confirma constatările.

Cu toatea acestea, concluziile studiului ar putea fi utile, în particular în perioada în care ne apropiem de sezonul gripei. Înțelegerea ordinii simptomelor ar putea avea o importanță majoră în modul în care lucrătorii din domeniul asistenței medicale tratează pacienții cu Covid-19 în prezența confuziei legate de asemănările cu gripa.

Share: