nasa-a-reusit-sa-“intre”-in-pamantul-lui-marte
august 16, 2020 Diverse 0 Comments

NASA a reușit să “intre” în pământul lui Marte

După ce a petrecut peste un an încercând să se “îngroape” în suprafața planetei Marte, pentru a prelua temperatura Planetei Roșii, „cârtița” (Mole) atașată de sonda de aterizare InSight Mars de la NASA este, în sfârșit, oficial „înăuntru”. Dispozitivul s-a îngropat în nisip, potrivit unei actualizări a Centrului Aerospațial German (DLR).

În luna iunie, echipa DLR a scos “cârtița” din pământul marțian pentru a-l verifica și a decis să revină la foraj. Când a început să sape, a dat de un obstacol însă – compoziția solului marțian n-a fost deloc cum s-au așteptat oamenii de știință. Așadar, aceștia au fost nevoiți să improvizeze.

Deși reușise, în sfârșit, să se îngroape cu totul în solul marțian, se pare că a întâmpinat probleme atunci când a venit vorba de adâncimea minimă dorită de trei metri.

Ce misiune are „cârtița” pe Planeta Roșie

“Cârtița”, fiind complet acoperită cu nisip, ar putea oferi o frecare suficientă pentru a înainta, în încercarea sa de a atinge o adâncime maximă de 10 metri. Succesul îngropării acesteia ar putea avea, de asemenea, un impact mare asupra valorii științifice a misiunii pe Marte.

Obiectivul misiunii este de a lua temperatura lui Marte de sub suprafață – iar după ce a fost îngropată complet, „atât contactul termic, cât și cel mecanic s-au îmbunătățit”, se arată în actualizare. „Deci ne simțim optimiști!”, se completează.

„La fel ca studierea căldurii save away with din motorul unei mașini, cârtița măsoară căldura care provine din interiorul lui Marte pentru a dezvălui câtă căldură emană planeta și care este sursa acesteia”, a scris NASA.

Acest lucru s-a reușit după o serie de manevre riscante, solul marțian fiind „ca cimentul”.

De asemenea, nu e singurul “robotic” cu planuri ambițioase de la NASA.  NASA tocmai a dezvăluit un nou robotic autonom, pe nume BRUIE, pe care intenționează să îl trimită în căutarea pentru viața extraterestră. Robotul arată ca o mașină cu telecomandă – dar are puțin mai mult de două roți și o osie care le leagă. Aceste roți se pot agăța de fundul unui strat de gheață – o abilitate valoroasă pe care NASA speră să o folosească ca să caute semne de viață sub suprafața oceanelor, pe exoplanete și pe Lună.

Share: