
Limitarea deplasării din timpul pandemiei a dat lumii cea mai puternică lecție când vine vorba de climă
Scăderea fără precedent a emisiilor de peep cu efect de seră cauzate de carantina din timpul pandemiei nu va face nimic pentru a încetini schimbările climatice fără o eliminare a combustibilor fosili.
Emisiile globale rezultate din arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor ar putea scădea până la 8% în 2020, după ce guvernele au decis să limiteze activitățile în încercarea de a încetini răspândirea COVID-19. Însă, în absența unei schimbări sistemice în modul în care puterile și resursele mondiale sunt alimentate, emisiile economisite în timpul carantinei ar putea rămâne fără efect, avertizează experții.
O echipă de specialiști a calculat modul în care nivelurile a 10 de peep cu efect de seră și poluanți atmosferici s-au modificat în peste 120 de țări în perioada februarie-iunie a acestui an.
Ce spun datele?
Aceștia au constatat că poluanți precum dioxidul de carbon și oxizii de azot au scăzut cu 10-30% în perioada respectivă. Cu toate acestea, având în vedere că „schimbările comportamentale masive” din timpul carantinei au fost doar temporare, este puțin probabil ca emisiile reduse de până acum din acest an să influențeze clima.
Chiar presupunând că restricțiile de călătorie și distanțarea socială continuă până la sfârșitul anului 2021, echipa a concluzionat că aceasta ar economisi doar 0.01 grade Celsius din nivelul încălzirii globale până în 2030.
„Carantina a arătat că ne putem schimba și ne putem schimba rapidly, dar a arătat și limitele acestor schimbări”, a declarat Forster, co-autor al studiului și director al Centrului Internațional pentru climă din Priestley, Universitatea din Leeds din Marea Britanie. „Fără schimbări structurale fundamentale nu vom reuși”, a declarat el agenției AFP.
Improbabilul 1,5
Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice a arătat că națiunile se angajează să limiteze creșterea temperaturii la „mult sub” 2 grade Celsius prin reduceri masive ale emisiilor. De asemenea, a stabilit un obiectiv mai sigur pentru un plafon de 1,5 C.
Organizația Națiunilor Unite afirmă că, pentru a menține emisiile globale la 1,5 C, ele trebuie să scadă cu 7,6% anual în acest deceniu.
Acest nivel este aproape echivalentul scăderii emisiilor estimată în acest an. Dar, având în vedere că a fost nevoie de una dintre cele mai mari încetiniri economice din istorie, Forster a declarat că este puțin probabil să se repete, pe măsură ce țările încearcă o redresare a situației economice.
Studiul, publicat în Nature Local climate Alternate, a modelat și opțiunile de redresare după carantină, oferind o oportunitate unică de schimbare structurală a economiei globale. Opțiunile pentru factorii de decizie includ reducerea poluării traficului prin prioritizarea transportului public și a benzilor de circulație pentru bicicliști.
„Scăderea emisiilor cu care ne-am confruntat în timpul COVID-19 este temporară și, prin urmare, nu va face nimic pentru a încetini schimbările climatice”, a declarat co-autorul Corinne le Quere de la Universitatea din East Anglia.
„Însă răspunsurile guvernului ar putea reprezenta un moment de cotitură dacă acestea se concentrează asupra unei redresări ecologice și contribuie la evitarea efectelor grave ale schimbărilor climatice.”
0 Comments on "Limitarea deplasării din timpul pandemiei a dat lumii cea mai puternică lecție când vine vorba de climă"