elon-musk-si-a-gasit-rival:-cine-ii-poate-strica-planul-cu-satelitii-starlink
februarie 8, 2020 Diverse 0 Comments

Elon Musk și-a găsit rival: cine îi poate strica planul cu sateliții Starlink

O afacere secundară a lui Elon Musk e Starlink. Și prin aceasta vrea să umple orbita Pământului cu sateliți care să conecteze lumea la net. Dar nu e singurul care visează la așa ceva. OneWeb, un startup din Marea Britanie, se ia la întrecere cu proiectul lui Elon Musk.

Visul lui Elon Musk pentru Starlink e să pună pe orbită 42.000 de sateliți. Probabil nu se va apropia niciodată de acest număr, mai ales că astronomii deja au avertizat că-i periculos. OneWeb e însă o companie care crede că-i loc de mai mulți jucători pe piața sateliților cu net. Așa că a lansat alte 34 de unități dintr-o flotă care ar trebui să ajungă la 650 de sateliți.

Lansarea a fost programată de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan. Racheta Soyuz, operată de compania franceză Arianespace, a lansat toţi cei 34 sateliţi pe orbită, conform planului misiunii, la 3 ore şi 45 de minute după lansare, la o altitudine de 450 de kilometri.

De acolo, cei 34 de sateliţi vor urca prin mijloace proprii până pe orbita finală, aflată la 1.200 km deasupra Pământului.

De ce vrea lumea net din cer, inclusiv Elon Musk

Aceasta a fost cea de-a doua lansare a OneWeb. Prima dată au fost lansați șase sateliți. Tot cu o rachetă Soyuz. Până la sfârşitul lui 2021 vor mai fi 19 lansări. Momentul în care va fi activă constelația asta de sateliți va fi cel mai significant. Până atunci, Starlink și OneWeb sunt doar proiecte frumoase, nu neapărat utile.

De cealaltă parte, Elon Musk a lansat 240 de sateliți. Și are aprobare de-a lansa 12.000 de sateliți. Mai vrea în plus cei 30.000 ca să ajungă la numărul complet propus, dar încă așteaptă aprobare pentru aceștia.

Nu lipsește nici concurența de la Amazon. Vrea să pună pe cer, în cadrul proiectului Kuiper, 3.000 de sateliți.

Îngrijorarea astronomilor, atât din cauza lui Elon Musk, cât și a altora e că acești sateliți pot duce la perturbarea observațiilor. Totodată, orbita circumterestră ar putea deveni prea aglomerată ceea ce poate duce la ciocniri.

Share: