companiile-it-din-europa,-puse-„la-ingrasat”-in-2020:-care-i-planul
ianuarie 19, 2020 Diverse 0 Comments

Companiile IT din Europa, puse „la îngrășat” în 2020: care-i planul

Europa a cam pierdut startul în materie de tehnologie în fața rivalilor. E nevoie de planuri noi pentru că bani au fost, dar rezultatele au cam lipsit.

La nivelul oficialilor de la Bruxelles se vorbește de multă vreme de suveranitate digitală. Asta pentru că marile companii din domeniul tehnologiei precum Amazon, Apple, Fb și Google pare că au monopolizat totul. Și sunt ale Americii.

Europa nu prea are cu ce se lăuda la acest capitol. Așa că se regândește un pic toată strategia, iar următoarea provocare e atingerea potențialului maxim în materie de tehnologie europeană. Să faci profit din datele pe care le deții pare simplu. Dar, pe continent, lucrurile se mișcă mai greu.

Acum, Uniunea Europeană vrea ca firmele de pe continent să fie mult mai competitive în fața celor din SUA și China.

Planul UE referitor la companiile IT din Europa

Uniunea Europeană și-a setat un scop precis pentru 2020: cum să impulsioneze companiile locale să facă profituri mai mari de pe urma datelor pe care le dețin. Sigur că totul trebuie să se facă fără încălcarea regulamentului GDPR.

Există și aici, pe continent, câteva nume care se pot bate cu giganții americani sau chinezi. Numai că nu prea au primit suportul de care aveau nevoie pentru a se dezvolta și pentru a deveni mai competitive. Cel mai bun exemplu este Spotify, serviciul de streaming muzical din Suedia, care amenința chiar, în 2016, că se mută în Statele Unite.

Acum, comisarul european care se ocupă de piața locală susține că va face tot posibilul pentru ca europenii să fie pe valul noii revoluții – cea a datelor. Cel mai crucial lucru este evaluarea datelor și, ulterior, folosirea lor pentru a face profit, spune Thierry Breton.

În paralel, însă, vor continua și anchetele la adresa americanilor, cei acuzați că beneficiază din plin de piața europeană, dar taxele și impozitele nu-s pe măsura încasărilor. Se folosesc de various instrumente financiare pentru a eluda plata acestora și, mai crucial, nu au grijă nici de datele utilizatorilor.

Google și Fb sunt vizate de anchete preliminare deschise încă din luna decembrie. Modelul de enterprise american nu e privit cu ochi buni.

Ce face Europa pentru companiile ei

Oficialii europeni vor elabora un notion întins pe o mai lungă perioadă de timp. Vor fi identificate cele mai bune soluții pentru ca firmele locale să poată capitaliza puternic de pe urma serviciilor și produselor pe care le oferă. Lucrurile se mișcă, evident, mai bine prin Vest.

Estul pare că a pierdut trenul și principalul motiv pentru care multe companii mari sunt prezente și în această zonă este mâna de lucru ieftină. Poate ai citit o grămadă de știri care-ți vorbesc despre așa-numitul exod al creierelor. El există: sunt tinerii, inclusiv cei din România, care aleg să muncească în afară.

Sunt salarii mai mari, într-adevăr, dar țările mai dezvoltate decât noi au și un alt plus, care de multe ori se dovedește mai crucial. Susțin inovația, ideile care pot da naștere unor revoluții în materie de tehnologie. Contează să știi și să aplici cum trebuie. Dar, de multe ori, e nevoie și de spirit de inițiativă. Iar occidentalii încurajează aceste comportamente.

Cam asta poate face Europa pentru companiile ei. Să încurajeze inovația. Și acest lucru nu trebuie să se întâmple doar în anumite converse-membre. Trebuie să existe o politică omogenă, comună.

Și, poate atunci, lucrurile se vor mai schimba.

Share: