ce-e-kakeibo,-metoda-japoneza-care-te-invata-cum-sa-economisesti-bani
ianuarie 11, 2020 Diverse 0 Comments

Ce e Kakeibo, metoda japoneză care te învață cum să economisești bani

Internetul e plin de sfaturi despre cum poți face economii și cum să-ți gestionezi veniturile. Una dintre metode vine din Japonia și se numește Kakeibo.

Internetul a evoluat extrem de mult în ultima vreme. Găsești tot felul de notify-uri mai mult sau mai puțin dubioase, care-ți spun ce ar trebui să mănânci, cum să te îmbraci sau cum să-ți organizezi viața. Marie Kondo a construit un tag din sfaturi de reorganizare a casei, cu tot ce presupune acest lucru.

Dar mai există și partea financiară, extrem de importantă pentru fiecare dintre noi. Japonezii susțin că există o metodă extrem de benefică ce te ajută să economisești bani și să nu mai cheltuiești pe lucruri de care, în realitate, n-ai nevoie.

Se numește metoda Kakeibo și promite că n-ai nevoie de Excel-uri, aplicații sau alte instrumente digitale. Ai nevoie doar de un pix și un carnețel.

Kakeibo, metoda care te ajută să ai grijă de banii tăi

Kakeibo e o metodă despre care se spune că te ajută să-ți organizezi în mod eficient finanțele. A fost inventată în 1904 de o femeie din Japonie pe nume Hani Motoko. A rămas în istorie drept prima jurnalistă din statul asiatic. Aceasta spune că metoda este una simplă, ușor de implementat, care te ajută să iei cele mai bune decizii de ordin financiar.

Sau, mai simplu spus, să nu arunci banii aiurea pe tot felul de chestii de care n-ai nevoie. Te face să conștientizeci că deciziile luate „la cald” nu-s cele mai bune și că ar fi bine să reziști tentației de a acționa pe moment.

Mulți oameni nu au nevoie de foarte multe lucruri și ales să trăiască doar cu lucrurile esențiale. Alții, însă, sunt cu dare de mână și cheltuiesc în stânga și-n dreapta până când își dau seama că rămân fără bani. Terapia prin browsing există și la ea recurg multe persoane în anumite momente ale vieții.

Metoda Kakeibo te învață precise contrariul. Vei fi mai fericit cu mai puțin și mare parte din lucrurile pe care ți le cumperi nu-ți sunt, de fapt, de folos.

Cum să economisești mai mult

Pentru metoda Kakeibo ai nevoie doar de un pix și un carnețel, susține jurnalista care a inventat-o. Acolo trebuie să scrii toate obiceiurile memoir de consum și să te întrebi, fixed, „chiar am nevoie de acest lucru?”.  E, dacă vrei, identical cu un proces de meditație.

Odată ce ți-ai identificat obiceiurile de consum sau, mai concret, pe ce ți se duc banii, ar trebui să renunți, treptat, la unele achiziții. De ce ai nevoie doar de un pix și un carnețel? Pentru că mulți cercetători au demonstrat faptul că scrisul de mână induce o look emoțională pozitivă și te face mult mai conștient de unele aspecte ale vieții. Poate că îți este greu să pui cuvinte pe foaie după ce te-ai obișnuit cu tastatura, dar n-ar strica să încerci.

Metoda Kakeibo te îndrumă să-ți pui câteva întrebări înainte de cumpăra ceva:

  • Pot trăi fără acest lucru?
  • Având în vedere situația mea financiară, îmi pot permite?
  • Îmi este util?
  • Am suficient spatiu pentru această achiziție?
  • am întâlnit-o în primul rând? (L-am văzut într-o revistă? Am venit peste ea după rătăcire într-un magazin de cadouri din plictiseala?)
  • Care este starea mea emoțională astăzi? Restful? Stresat? Fericit? Indispus?)
  • Cum mă simt dacă voi cumpăra? Fericit? Încântat? Indiferent? Cât timp va dura acest sentiment?)

Meditezi și economisești

E, de fapt, un timp pe care ți-l acorzi pentru analiză, urmând ca la final să iei decizia de a cumpăra (sau nu) după ce ți-ai răspuns la toate întrebările de mai sus. Răspunsurile te vor ajuta să faci diferența între nevoi și dorințe.

Cu alte cuvinte, dacă găsești acest echilibru, o să observi că-ți vei gestiona mai bine banii și nu vei mai face achiziții de care nu ai nevoie.

Scopul most indispensable al metodei Kakeibo nu este să te facă să renunți la bucuriile vieții. Ci, din contră, să le alegi mai bine. Cel puțin, așa insistă cea care a inventat-o. Dacă funcționează sau nu, numai tu poți spune asta, dacă te decizi să o încerci.

Share: