asteroidul-care-se-indreapta-spre-pamant-ar-putea-distruge-planeta,-dar-n-o-va-face
februarie 14, 2020 Diverse 0 Comments

Asteroidul care se îndreaptă spre Pământ ar putea distruge planeta, dar n-o va face

NASA a observat un asteroid care se îndreaptă cu o viteză incredibilă către Pământ, numai că riscul ca acesta să ne distrugă planeta nu prea există.

Asteroidul PZ39 se îndreaptă către planeta noastră cu o viteză de aproximativ 55.000 de kilometri pe oră. Acesta este catalogat drept un asteroid potențial periculos și ar ajunge în apropierea Pământului la files de 15 februarie, la ora 13.05.

Deși acest asteroid observat de NASA va trece pe lângă planeta noastră, distanța dintre acesta și Pământ va fi una considerabilă. Va trece pe lângă planetă la o distanță de 0.03 unități astronomice (o singură unitate astronomică descrie distanța dintre planeta noastră și Soare), echivalentul a 5.77 milioane de kilometri. Ca să-ți dai seama mai bine cât de departe înseamnă asta, Luna se află la o distanță de 384.400 de kilometri față de Pământ.

În cazul în care un astfel de asteroid ar lovi Pământul, nu ar afecta doar zona pe care o atinge, ci ar avea consecințe asupra întregii planete. Totuși, cel mai probabil, asteroidul se va îndrepta către planeta Venus.

Potrivit unui raport din 2018, un asteroid cu un diametru cuprins între 400 și 1.600 de metri ar fi suficient de mare pentru a distruge un întreg continent de pe Pământ. Asteroidul PZ39 are un diametru de aproximativ un kilometru, ceea ce înseamnă că ar putea face pagube foarte mari, dacă ar ajunge pe Pământ.

NASA va încerca să protejeze Pământul de un viitor affect cu un asteroid

În 2019, NASA a anunțat că SpaceX a câștigat un contract de 69 de milioane de dolari prin care va pune în aplicare un idea de protecție a Pământului împotriva asteroizilor care ar putea ajunge pe planetă.

Misiunea este denumită DART (Double Asteroid Redirection Test) și presupune că un asteroid poate fi deviat de la traseul său dacă e lovit unde trebuie. Planul e ca NASA să finanțeze misiuni în care în care o rachetă spațială să fie folosită pentru a lovi un asteroid care ar amenința Pământul.

Primul check e programat pentru 2021. Planul e ca SpaceX să lanseze o rachetă Falcon 9. Aceasta va fi alimentată, în spațiu, cu panouri solare și în octombrie 2022 ar trebui să intercepteze un asteroid de dimensiuni mai reduse. În acel moment, asteroidul va fi la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Share: