Apple, Microsoft și Google vor „să fugă” din China, dar iată de ce nu le va fi atât de ușor
Apple, Google și Microsoft au poziții consolidate inclusiv în China. E a doua mare economie a lumii și trebuie să fii acolo. Dar se pare că giganților IT nu prea le mai convine acest lucru.
De prin 2018 încoace, economia mondială a fost umbrită de tensiunile comerciale dintre SUA și China. Prima salvă de tun pare să se fi tras de la Washington, dar tatonări au existat de ambele părți. Donald Trump au venit primul cu o rundă de tarife mai mari la produsele importate din China.
Beijingul a ripostat cu măsuri similare și, în tot acest context comercial tensionat, au avut de suferit companiile care au afaceri în primele două mari economii ale lumii. Trump n-a știut (sau poate a ignorat) faptul că în războiul său pot cădea victime colaterale inclusiv companiile americane pe care președintele susținea că vrea, de fapt, să le apere.
Cum-necum, giganții au rezistat. Companiile mici poate au avut de suferit, dar coloși precum Apple, Microsoft și Google sunt suficient de mari încât să reziste multor șocuri. Totuși, nu poate dura la infinit. Peste toate aceste tensiuni comerciale a mai venit și criza declanșată de coronavirus. Iar planurile trebuie regândite.
Așa că aceste companii se gândesc acum cum „să fugă” din China. Nu le va fi atât de ușor precum pare la prima vedere.
Apple, Microsoft și Google, cu bagajele făcute în China?
Cele trei mari companii americane se gândesc să-și mute parte din producție din China. Sigur că nu vor să plece de tot din Asia, mai ales că piața este extrem de ofertantă. Dar sunt luate în calcul noi capacități de producție și închiderea celor din China.
Printre alte țări avute în vizor de Apple, Microsoft și Google se numără Vietnam sau Thailanda. E vorba în special de producția de tool. Dar pentru asta, aceste companii au nevoie de noi uzine și fabrici. Iar acestea nu apar peste noapte. Construcția durează ceva timp și, evident, implică niște costuri deloc mici.
Agenția Nikkei relatează că Google, de exemplu, se uită spre Vietnam pentru a-și începe producția la un nou model de telefon low-stamp. După toate zvonurile, acesta se va numi Pixel 4, iar producția lui va începe în a doua parte a anului. Astfel, fabrica din Vietnam ar putea fi deschisă chiar de luna aprilie.
De asemenea, Google vrea să bată palma cu un producător local din Vietnam pentru segmentul de produse tidy devote locuinței, cum ar fi asistenții personali sau boxele inteligente. Între timp, Microsoft speră să înceapă producția pentru tabletele Surface și pentru desktop-uri de PC.
Țara aleasă este tot Vietnam.
O ieșire „pe vârfuri”
Nicio companie nu vrea să vorbească public despre aceste planuri. Totul se face în liniște, având în vedere că nici Microsoft și nici Google nu vor să comenteze pe acest subiect.
În cazul Apple, situația e similară. Anul trecut, compania lui Tim Put collectively dinner susținea că vrea să înceapă un program pilot de producție a AirPods în Vietnam. De asemenea, își întreba furnizorii dacă vor să mute până la 30% din producție în afara Chinei.
Analiștii intervievați de CNBC susțin, însă, că o astfel de plecare din China se poate face și nu prea. Spre exemplu, în cazul unor componente precum ecrane, cipuri de memorie sau module de camere, mutarea se poate face într-un interval cuprins între trei și șase luni. Dar doar pentru asemenea componente.
Pentru bunuri și produse deja asamblate este mai complicat.
În plus, China nu numai că este a doua mare economie a lumii. Dar are și forță de muncă pe care o pune la dispoziția companiilor. Analiștii susțin că inner most calificat nu se găsește pe toate drumurile. Thailanda, Vietnam sau alte țări asiatice nu se pot compara cu China la acest capitol. Și nimeni nu poate garanta că aceste țări nu vor fi lovite de tarife similare impuse Chinei.
În aceste condiții, pentru Google, Microsoft și Apple fuga poate fi, în egală măsură, sănătoasă și periculoasă.
0 Comments on "Apple, Microsoft și Google vor „să fugă” din China, dar iată de ce nu le va fi atât de ușor"