ancom-nu-se-grabeste:-ce-se-intampla-cu-licitatia-pentru-5g
martie 3, 2020 Diverse 0 Comments

ANCOM nu se grăbește: ce se întâmplă cu licitația pentru 5G

ANCOM a promis că va organiza licitația pentru acordarea frecvențelor pentru 5G în 2019. N-a făcut-o, așa că acum anunță schimbare de planuri.

România, la fel ca alte pronounce europene, trebuie să se pregătească pentru implementarea tehnologiei 5G. Operatorii de la noi din țară și-au anunțat deja serviciile din această zonă, dar ai semnal 5G doar în anumite zone.

Pentru ca noua tehnologie, care va aduce un web de 100 de ori mai snappy decât ce-ți oferă în prezent 4G, să fie implementată cum trebuie la nivel național, ANCOM trebuie să organizeze licitația pentru acordarea frecvențelor. A promis că va face acest lucru anul trecut, dar nu s-a ținut de cuvânt.

A fost avansat un nou termen – 2020. Suntem deja în a treia lună a anului și arbitrul pieței telecom n-a făcut încă nimic. Dar dă semne că lucrurile au intrat în linie dreaptă. Dar tot mai durează ceva.

Când organizează ANCOM licitația pentru 5G

ANCOM – Autoritatea de Reglementare în domeniul Comunicațiilor – anunță că planurile vor fi definitivate curând. Instituția susține că organizarea licitaţiei pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării tehnologiei 5gG ar putea avea loc în ultimul trimestru al acestui an.

Destul de târziu, așadar, în condițiile în care se preconiza prima jumătate a anului. Acum, lucrurile sunt împinse până aproape de 2021. Arbitrul pieței telecom vrea ca până la sfârşitul trimestrului al treilea să definitiveze documentaţia necesară. Apoi vrea să organizeze licitația, dar procesul se poate complica. Se pot depune contestații, se pot semnala nereguli.

Tot anul acesta, ANCOM va mai derula o campanie de evaluare a situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă pentru a identifica localităţile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă.  Planul de acţiuni al instituţiei prevede, totodată, elaborarea unui proiect de act normativ pentru transpunerea în dreptul naţional a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice în vederea înaintării acestuia spre adoptare în primul trimestru al acestui an.

Ce tarife sunt luate în calcul

În privința infrastructurii de telecomunicaţii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de reţea şi va aproba condiţiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autorităţile publice locale. Pe partea de normative tehnice, prevăzute de Legea infrastructurii în sarcina ANCOM, a ministerului de resort şi a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, se va elabora şi transmite instituţiilor partenere o propunere tehnică, cu consultarea actorilor pieţei de comunicaţii.

„Un alt proiect care urmează a fi realizat priveşte revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicaţiilor electronice”, arată ANCOM.

Share: